Pelvische reëducatie
Een bijzondere bekwaamheid binnen de kinesitherapie is de 'pelvische reëducatie en perinatale kinesitherapie'.
Binnen de pelvische reëducatie spitsen we ons toe op de anatomie van het bekken en de bekkenorganen, de urologische, gynaecologische, anorectale en seksuele fysiologie en pathologie, hun onderzoeken en specifieke behandelingsvormen.
Er wordt steeds op doorverwijzing gewerkt. Doorverwijzing gebeurt meestal door de uroloog, gynaecoloog, proctoloog, pediater of de huisarts. De behandeling richt zich op vrouwen, mannen en kinderen.
Behandeling kan onder andere bestaan uit educatie, biofeedbacktraining, blaastraining, rectale ballontraining, gepersonaliseerde oefentherapie in oefenzaal, elektrostimulatie, ademhalingsoefeningen, yoga oefeningen, manuele technieken (inwendig/uitwendig), ... De klachten worden op een holistische manier benaderd, ter bevordering van een duurzame aanpak, zeker als het gaat over de aanpak van chronische pijn in de bekkenregio.
De therapie is gebaseerd op wetenschappelijke evidentie.
Binnen Praktijk Tilo ontfermt Anne-Sofie zich over deze problematiek.
Perinatale begeleiding
TIJDENS DE ZWANGERSCHAP
Tijdens de zwangerschap kunnen dames bij Praktijk Tilo terecht voor zwangerschapsgerelateerde lage rugpijn, zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn en andere zwangerschapsgerelateerde fysieke ongemakken. Na een uitgebreid vragengesprek en fysiek onderzoek, gaan we op zoek naar de oorzaak én de oplossing voor de klachten.
De behandeling bestaat meestal uit het geven van tips & tricks over ergonomie i.f.v. het activiteitenpatroon, slaaphoudingen, oefentherapie, thuisoefeningen, zachte manuele therapie en eventueel het adviseren van bepaalde hulpmiddelen.
Tijdens de prenatale kinesitherapie wordt het klassieke verloop van de bevalling overlopen, arbeidshoudingen, mindsettechnieken, perinuemstretchtechnieken, perstechnieken en ademhalingstechnieken al dan niet met de partner erbij. De inhoud van de prenatale sessies wordt afgestemd op de persoon in kwestie, met respect voor alle visies. Bij Praktijk Tilo willen we de mama mentaal en fysiek voorbereiden op de zaken die men wél kan controleren, temidden een gebeurtenis waarbij veel controle wegvalt.
Indien er klachten optreden zoals ongewenst urineverlies of stoelgangverlies, seksuele problematieken, spanningsproblematieken, angst voor de bevalling en wat daarna komt, kan het raadzaam zijn om vroegtijdig bij de kinesitherapeut of bekkenbodemtherapeut langs te gaan.
NA DE BEVALLING
Vanaf 4 weken na een vaginale bevalling of 6 weken na een keizersnede kan er gestart worden met postnatale kinesitherapie op maat.
Hierbij begeleiden we de kersverse mama op een verantwoorde manier terug naar de hervatting van de dagdagelijkse activiteiten of sportactiviteiten. Met speciale aandacht voor de bekkenbodemspieren en de core stability. Ook dames die op een verantwoorde manier begeleid willen worden richting loophervatting zijn zeer welkom.
Baby's zijn welkom. Er is een wipstoeltje aanwezig, matten en een verzorgingstafel.
DOOR-training: training voor vrouwen in en rondom de overgang!
Wat kan je verwachten:
- Intake gericht op de overgang waar je nu in zit of komt
- Je traint 6 weken lang, 1 uur per week op eigen niveau
- Je krijgt een e-book met informatie over
- Wat is de overgang | training en de overgang | bekkenbodem en de daarbij behorende klachten | stemming, stress en slaap | voeding | werk en de overgang
- Elke training komt een van deze 6 onderwerpen aan bod
- Begeleiding door goed opgeleide Door-Fysio (ditisdoor.nl)
Sylvie en Anne-Sofie zijn de Door-therapeuten bij Praktijk Tilo.
BINNENKORT TE VERWACHTEN! HOUD ZEKER ONZE WEBSITE EN INSTAGRAM-PAGINA IN DE GATEN VOOR MEER NIEUWS
Manuele therapie
Manuele therapie is een erkende specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op het doorgedreven onderzoeken, behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat. De nadruk ligt op de gewrichten, spieren en zenuwen en bewegingsgerelateerde aandoeningen, waaronder nek- en rugpijn, gewrichtsstijfheid, hoofdpijn en andere.
Wat manuele therapie extra waardevol maakt, is dat deze discipline ook rekening houdt met een breed biopsychosociaal kader: de mate waarin cognitieve, emotionele, sociale, levensstijl- en werkgerelateerde factoren de klachten kunnen beïnvloeden.
Bij Praktijk Tilo zijn zowel Roel als Anne-Sofie erkende manueel therapeuten. Anne-Sofie ontfermt zich hoofdzakelijk over bekkenproblematieken, Roel ontfermt zich over het volledige lichaam.
Urotherapie bij kinderen
Wanneer kinderen last hebben van urinaire incontinentie overdag of 's nachts, kan het zijn dat u na grondig onderzoek van de uroloog of pediater wordt doorverwezen naar de bekkenbodemtherapeut.
Bij de bekkenbodemtherapeut krijgt het kind uitleg op kindermaat. Er wordt uitgelegd hoe de blaas werkt, hoe we aan blaastraining kunnen doen en welke rol de bekkenbodemspieren (hun 'poortjes') spelen bij zowel het ophouden van de plas als bij het plassen zelf. Wanneer de plasproblemen gepaard gaan met stoelgangproblematieken, worden beide aangepakt en vice versa.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van educatief materiaal, onderzoek werking bekkenbodemspieren, biofeedbacktraining, TENS-apparatuur, relaxatie-oefeningen, uitleg correcte toilethouding, plas- en drinkschema's en eventueel de plaswekker. Dit alles individueel afgestemd op de behoeften van het kind.
Multidisciplinair overleg is bij deze cruciaal, vooral als de problematiek kadert in een bredere pathologische context. Behalve de motivatie van het kind zelf, spelen het engagement van het gezin, de school en de ruime sociale context een cruciale rol in het ondersteunen van de behandeling.
Anne-Sofie is steeds bereid om uitleg te verschaffen voor onthaalouders, leerkrachten, ... in functie van een zo efficiënt mogelijke ondersteuning van vele kinderen die te maken krijgen met blaas- en stoelgangproblematieken.
Oedeemtherapie
Oedeemtherapie is een effectieve behandelmethode gericht op het verminderen van zwelling door vochtophoping in het lichaam. Deze therapie is vooral nuttig voor mensen met aandoeningen zoals lymfoedeem, veneuze insufficiëntie of na een operatie. Ook bij mensen met lipoedeem kan oedeemtherapie van toepassing zijn.
Wat is oedeemtherapie nu precies?
Oedeemtherapie is de overkoepelende naam voor verschillende technieken die de behandeling van oedeempatiënten omvatten. De meeste gekende techniek is waarschijnlijk manuele lymfedrainage (MLD). Het is een speciale massage techniek bestaande uit ritmische bewegingen waarbij de lymfevaten gestimuleerd worden en het lichaam geholpen wordt om het vocht af te voeren. Echter is er in de literatuur weinig evidentie om deze techniek op zichzelf te gebruiken. Andere technieken die zeker onderdeel moeten zijn van de behandeling bij patiënten met oedeem zijn compressietherapie en oefenen. Onder compressietherapie verstaan we het zwachtelen waarbij met elastische bandages het gezwollen gebied wordt ingewikkeld. De druk die wordt uitgevoerd door de bandages zorgt ervoor dat het vocht beter opgenomen wordt door de lymfevaten. Een laatste cruciale component van oedeemtherapie is oefenen. De kuitspiercontracties die bij iedere stap of oefening worden uitgevoerd zijn een onderschatte meerwaarde die het vocht helpen naar boven stuwen en het vocht beter doen opnemen. Kortom, de behandeling van oedeem is heel uitgebreid.
Samen werken we aan jouw herstel zodat je terug kan genieten van een actief en gezond leven!
Orthopedische revalidatie
Orthopedische revalidatie helpt mensen herstellen van verschillende aandoeningen aan het bewegingsstelsel.
Dit kan gaan over het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van een gewricht, het pijnvrij leren bewegen, het versterken van spieren, het optimaliseren van de motorische controle, zenuwmobiliserende oefeningen, stabilisatietraining, enz. zodoende de lichaamsfunctie te herstellen.
U kunt bij ons terecht voor:
- voorbereidende oefeningen pre-operatief (verbeteren neuro-musculaire controle, spierverstevigende oefeningen, ...)
- revalidatie na een operatie (bijvoorbeeld na een heupprothese, schouderaandoening, ...)
- oefentherapie bij ontstekingen
- rug- en nekklachten
- ...
Een actieve aanpak staat voorop. Aangevuld met manuele therapie indien nodig. De therapie wordt steeds aangepast aan de noden van de patiënt en is gebaseerd op evidence based medicine.
Het lichaam wordt beter in alles wat je doet of niet doet. Als je niet beweegt, wordt je lichaam beter in niet bewegen. Als je beweegt, staat je lichaam meer beweging toe.
Dry needling
Dry needling werkt op triggerpunten. Een triggerpunt is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Deze pijn wordt dan op een andere plek ervaren, dan waar de pijn daadwerkelijk zit.
De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpunten. Met behulp van een speciale techniek brengt de therapeut naalden in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) naald gebruikt. De fysiotherapeut spuit dus geen vloeistof in de spier.
Hoe kunnen triggerpunten ontstaan?
• acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeluk
• chronisch, door een langdurig verkeerde houding
• langdurige belasting van bijvoorbeeld arm, schouder en nek
• overbelasting en blessures bij sporters
• beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
• langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
• psychologische factoren zoals stress en depressie
• voetafwijkingen of verschil in beenlengte, bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie
• slaaptekort
• te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak
Doet dry needling pijn?
Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kan je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.
Cardio-vasculaire revalidatie
In Praktijk Tilo kunnen ook patiënten terecht met cardiale en respiratoire problematieken om hun gezondheid en welzijn te verbeteren.
Cardiale revalidatie richt zich op mensen die herstellende zijn van hartproblemen, zoals een hartaanval of hartoperatie. Het programma omvat een combinatie van veilige, op maat gemaakte oefeningen, voedingsadvies en psychologische begeleiding. Dit helpt niet alleen om de fysieke conditie te verbeteren, maar ook om het vertrouwen en de motivatie terug te krijgen. Samen werken we aan een gezondere levensstijl en het verminderen van risico's voor de toekomst.
Respiratoire Revalidatie is speciaal voor mensen met longziekten, zoals COPD of astma. Dit programma leert patiënten betere ademhalingstechnieken en helpt hen hun uithoudingsvermogen te vergroten. We besteden aandacht aan oefeningen die de longfunctie ondersteunen en technieken om beter om te gaan met ademhalingsproblemen. Het doel is om de dagelijkse activiteiten gemakkelijker en aangenamer te maken.
Beide revalidatieprogramma's zijn ontworpen om u weer in beweging te krijgen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Als kinesist staan wij klaar om u te begeleiden op uw weg naar herstel en een actiever leven.